Novinky portálu

Recepty z internátov – rýchlo a chutne
Všetci študenti – dajte si ruku na srdce. Aké je vaše stravovanie na internáte? Počas uponáhľaných dní, kedy chcete stihnúť všetko od štúdia, cez prednášky až po zábavu s priateľmi, väčšinou príliš veľa času na varenie neostáva. A povedzme si na rovinu, niekedy ani peňazí. Preto býva internátna strava väčšinou obmedzená na polotovary či rýchle občerstvenie. My vám však v tomto článku ukážeme, že aj počas vášho štúdia sa môžete stravovať dobre a jednoducho! Nech už máte na internáte akékoľvek podmienky a či už variť viete alebo nie. Inšpirujte sa niekoľkými skvelými receptami, ktoré si hravo vykúzlite, nech už sú vaše možnosti či talent akékoľvek.Predtým však niekoľko cenných rád, pamätajte si totiž, že vaše stravovacie zvyklosti, ktoré si osvojíte dnes, si pravdepodobne zachovávate aj do budúcnosti. Strava má byť predovšetkým zdroj energie, ale aj zdravia, preto sa oplatí investovať čas a budovať si dobré návyky. Tu sú niekoľké z nich a sľubujeme, že vás nebudú stáť príliš veľa energie:
-
Vytvorte si dobré návyky
Základom všetkého je aspoň malá rutina. Jednoznačne súhlasíte, že predovšetkým počas skúškového obdobia môže byť mimoriadne ťažké stravovať sa pravidelne, ale aj v tomto prípade platí, že zvyk je železná košeľa. Ak vám vyhovuje, môžete si napríklad raňajky a tiež obed pripraviť deň vopred. Alebo môžete napríklad popri príprave počúvať podcast v cudzom jazyku, a tak spojíte príjemné s užitočným. Základom v každom prípade je pravidelná strava aspoň trikrát za deň a medzitým si môžete dať niečo malé.
-
Prineste si alebo nakúpte si vhodné suroviny
Medzi jeden z najväčších nedostatkov študentov patrí neorganizovanosť. Častokrát potom nachádzajú prázdnu chladničku alebo poličku, čo nie je dobré. Máte chvíľu podvečer alebo ráno? Pripravte si nákupný zoznam a vyrazte na nákup aspoň dvakrát do týždňa. Tak bude vaša chladnička či polička vždy pripravená počas každej fázy dňa.
-
Občas sa môže aj zhrešiť
Netrápte sa tým, ak si občas doprajete aj nezdravé jedlo. Jedna sladkosť popoludní určite nič nezmení, ak sa z nej nestane pravidlo počas každého dňa. Vieme, že predovšetkým počas skúškového obdobia môže byť náročné udržať svoje chúťky a nervy na uzde, faktom však je, že nezdravé jedlo s množstvom kalórií nikdy nič nevyrieši. Namiesto toho sa radšej skúste vybaviť neslanými orieškami.
Ako by mohol vyzerať váš nákupný zoznam?
A teraz poďme k tomu, ktoré potraviny je vhodné mať na internáte. Ideálne sú trvanlivé potraviny, ktoré sa dajú upraviť na mnoho spôsobov a tiež také, ktoré nemusia byť nevyhnutne skladované v chladničke. Na nákupný zoznam si je dobré pripísať napríklad ovsené vločky, mlieko – ktoré nájdete aj v práškovej forme ako sójový produkt, jogurty, arašidové maslo, ktoré bude tvoriť výbornú a chutnú desiatu s banánmi, sušené ovocie, oriešky, strukoviny, alebo zelenina v konzerve, kuskus, cestoviny. Hodia sa tiež tortily, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, sucháre, ktoré dlho vydržia alebo akékoľvek trvanlivé pečivo. Ak sa vám niečo minie, jednoducho plánujte deň vopred a vždy len prikúpte to, čo je potrebné.
A teraz už k samotným receptom. Varenie nemusí byť vôbec komplikované. Samozrejme, pravdepodobne bude chvíľu trvať, kým si nájdete svoj vlastný systém a to, čo vám chutí, ale oplatí sa investovať trochu času do objavenia rôznych možností. Jedlo je veľmi dôležité a dá vám to správne palivo na celý deň.
Čo na raňajky?
Veľa študentov obmedzuje svoje raňajky na to, čo nájde v miestnom bufete. Ak si však raňajky pripravíte vopred, získate pravdepodobne oveľa chutnejšie, ale aj lacnejšie jedlo. Ak preferujete sladké raňajky, ovsenou kašou zmiešanou s vodou alebo s mliekom, ochutenou arašidovým maslom, semiačkami a ovocím nikdy nič nepokazíte. Ak na raňajky nezvyknete jesť veľa, avšak stále vám vyhovujú sladké raňajky, oplatí sa mať na internáte malý mixér s USB nabíjaním, s ktorým si len s niekoľkými ingredienciami vyčarujete chutný milkshake.
Slanou variantou môžu byť chutné nátierky, ako je napríklad nátierka z mrkvy, s trochou majonézy, nastrúhaného syra a nátierkového masla, tuniaková nátierka alebo vajíčková nátierka. Takéto nátierky vám v chladničke hravo vydržia aj dva dni a stačí ich natrieť na pečivo. Vynikajúci bude tiež avokádový toast.
Čo s obedom a večerou?
Všetko záleží na vašich preferenciách. Určite však vyberajte podľa sezónnosti. V jarnom a letnom období vás skvele osviežia šaláty a na jeseň a v zime vás zase zahrejú polievky. Na vynikajúcu polievku vám bude stačiť mrkva a tekvica, ktorú si len rozmixujete s vodou, pridáte soľ a korenie, prípadne trochu smotany.
Záchranou všetkých študentov sú pravdepodobne vždy boli a budú cestoviny, avšak veľmi chutná verzia sa dá spraviť napríklad s pestom, grilovanými paradajkami a parmezánom. Môžete si tiež spraviť rýchle slané palacinky z múky, soli, vajíčka a mlieka, ktoré vysmažíte na olivovom oleji a naplníte napríklad hummusom s mrkvou alebo zmesou kuracieho mäsa, kukurice, prípadne inej zeleniny. No a nakoniec vás skvelo zasýtia aj šaláty zo zeleniny, s vajíčkom a tuniakom, na ktoré pridáte trochu majonézy a olivového oleja s toastom.
V neposlednom rade si môžete pripraviť aj malú mini pizzu, a to tak, že na klasický alebo toastový chlieb dáte šunku, syr, paradajku a prípadne ďalšie ingrediencie, ktoré vám chutia a všetko zapečiete na panvici.
Dobrú chuť počas všetkých internátnych dní!